• “Binnen 5 jaar wil ik mijn debuut hebben gemaakt in het betaald voetbal”

  28 dec 2020 Eric van Vegchel
 • Nét voordat we het nieuwe jaar in gaan, verteld Robin Vereijken, een ambitieuze scheidsrechter van Spartaanse komaf, wat zijn plannen zijn voor de toekomst en beschrijft hij zijn ervaringen tot nu toe als arbiter.  

  Robin floot zijn eerste wedstrijd op achttienjarige leeftijd, toen hij zelf ook actief was als voetballer bij Sparta. ,,Ik weet nog goed dat ik door Hans van Zoggel eens werd gevraagd om wat wedstrijden voor de jeugd binnen Sparta te fluiten, in dezelfde tijd dat er een scheidsrechter was overleden na mishandeling op het voetbalveld in Almere (Richard Nieuwenhuizen, 2012).  Ik vroeg me af hoe ik om zou gaan met lastige situaties in het veld. Kan ik tegen agressie? Vind ik het leuk om de leiding te nemen tijdens een wedstrijd? Ik achtte mezelf hiertoe goed in staat.”

   

                                    

  Sindsdien heeft Robin bij veel mooie wedstrijden op het veld gestaan. Zo heeft hij in het begin van dit voetbalseizoen de leiding gehad over zijn eerste wedstrijd in de tweede divisie, maar is hij eerder ook als vierde official aanwezig geweest bij NAC Breda - FC Volendam, in een uitverkocht stadion met 22.000 toeschouwers. “Het doet zeker wat met je als je daar staat, in een vol Rat Verlegh, met scanderende supporters, doorgewinterde trainers  en getalenteerde voetballers”.

   Robin geniet als scheidsrechter zeker van deze talentvolle voetballers. ,,Het is geweldig om samen op een veld te staan met jongens zoals Naci Ünüvar of Mohamed Ihattaren. Daar druipt het talent echt vanaf.” Regionaal was hij altijd onder de indruk van Jeremy Raaijmakers. “Zijn eerste balaanname is bijna altijd goed. Zo heb ik Jeremy zien spelen in de voorbereiding van dit seizoen, Gemert tegen Helmond Sport. Daar maakte hij op zeer fraaie wijze de 1-1. Verder vond ik Rene Brouwers altijd een goede voetballer, maar die was wel vaak vervelend. Je moest altijd scherp zijn bij Rene”.

   Hoe gaat het nu verder met Robin als scheids in het profvoetbal? Op dit moment zit Robin in het Talenten Traject Betaald Voetbal. In dit traject fluit je wedstrijden in de tweede- en derde divisie, of ben je als vierde official actief in de Eerste divisie. ,,Dit is nu mijn tweede seizoen in dit traject. De volgende stap is de Masterclass. Daar krijg je een contract van de KNVB en word je vierde official bij eredivisiewedstrijden. Nu leer ik ontzettend veel van Danny Makkelie en Christiaan Bax. Danny is verantwoordelijk voor alle scheidsrechters in het Talenten Traject Betaald voetbal, Christiaan is mijn coach.”

   Verder heeft Robin altijd een voorbeeld genomen aan Björn Kuijpers. In zijn ogen de beste scheidsrechter die Nederland ooit heeft gekend. ,,Op je 47e nog Champions League fluiten is echt knap. Normaal gesproken lever je je FIFA-badge in op je 45e. Bij Kuijpers is deze al tweemaal verlengt en het is de bedoeling dat hij tot en met het EK van 2021 aanblijft, dan is hij 48. Dat zegt wel iets over Kuijpers, knap om op die leeftijd zo scherp en fit te zijn.”

   Om zelf fit te blijven traint Robin veel met collega-scheidsrechters Martin Perez en Stan Teuben, die beide uit dezelfde regio komen en wekelijks op T’ Heereind trainen. Zowel Teuben als Perez zit op dit moment in de Masterclass, waarbij laatstgenoemde vaak de regie heeft over Eredivisiewedstrijden. ,,Mijn doel is uiteindelijk om binnen vijf jaar een Eredivisiewedstrijd te fluiten. Hier werk ik ontzettend hard voor en kost heel wat tijd, maar het geeft me ontzettend veel voldoening.” 

   Uiteraard blijft Sparta’25 Robin op de voet volgen en gaan we hem zeker nog zien bij ons, in de kantine, als dat natuurlijk weer toegestaan is. We wensen hem veel succes met zijn weg naar het betaald voetbal.